Entrevista a Marta Beltran, delegada al Comitè Intercentres del Departament d’Interior

Quant fa que ets membre de La Intersindical?

Doncs la veritat que mai m’havia cridat l’atenció això dels sindicats, però un dia entens que és l’únic camí per intentar canviar algunes coses.

Per saber una mica d’on vinc, el setembre del 2008 vaig començar a treballar com a TEOC (Tècnic especialista operador control) de bombers, concretament a la Sala de Tarragona i Terres de l’Ebre, i des de la data hem anat veient com cada any les nostres condicions de treball són pitjors. Jo em queixava i sempre em deien que per contribuir a canvis s’havia de fer des de sindicats.

L’octubre del 2020 hi havia eleccions i em vaig animar però no em sentia representada per cap sindicat. Llavors un amic bomber em va parlar de la Intersindical (de la qual ell és delegat) i juntament amb altres companys vam fer una candidatura.

Vam estar molt contents amb els resultats: vam obtenir un delegat al Comitè Intercentres del Departament d’Interior i des d’aquell moment assisteixo a les reunions i puc aportar el nostre granet de sorra.

 

En què esteu estat treballant?

Està clar que tot i que del que conec més és de la problemàtica dels TEOC bombers, us representem per defensar tot el que tingui a veure amb el personal laboral del Departament d’Interior, dins el qual trobem diverses Direccions Generals.

Ser representant sindical m’ha fet posar-me les piles amb temes que desconeixia i crec que és una experiència molt enriquidora com a persona.

Ara mateix estem molt implicats en la lluita del personal laboral de la DGPEIS, que es van manifestar el passat 21 de juny davant el Parlament.

I sembla que tant la feina del Comitè com la involucració de tots els treballadors està donant els seus fruits. Lluitem en diferents fronts, un dels quals seria l’augment i estabilització de la plantilla.

Just abans de l’estiu es va aprovar un programa anomenat Canvi Climàtic en el qual s’augmentaven amb 154 places de personal laboral, però amb la nova llei de la reforma laboral, aquestes places cada 6 mesos havien de canviar de persona que les ocupava. Finalment, s’ha aconseguit que en data de 15 de desembre passaran a ser places estructurals i, per tant, es cobriran com personal laboral fix-discontinu o personal labora indefinit, segons els mesos de contracte i amb l’esperança que ben aviat surtin les oposicions per poder consolidar aquestes places.

Està clar que això era un dels punts importants que demanàvem, però encara ens en queden molts i creiem que el més important és entrar a formar part del Cos de bombers. Personal que treballa en les emergències no es pot regir pel VIè Conveni Col·lectiu. Actualment, a vegades ens apliquen criteris del Cos de bombers sense formar-ne part, en resum patim el pitjor de cada norma. Creiem que aquesta integració solucionaria moltes de les mancances que es tenen a hores d’ara i per això, no hem parat de treballar per veure com es podria fer efectiu.

Esperem trobar ben aviat una solució entre tots!