La Seguretat Industrial a la Generalitat

Actualment, la Seguretat Industrial està integrada dins del Departament d’Empresa i Treball i més concretament dins la Direcció General d’Indústria.

Tot i que l’àmbit d’actuació és tot el territori de Catalunya, el personal adscrit a Seguretat Industrial té competències en la zona geogràfica on tingui el lloc de treball, que està repartit entre Girona, Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i Barcelona.

Els camps reglamentaris de la seguretat industrial són molt extensos. Van des dels accidents greus i les instal·lacions químiques; seguint pels equips a pressió, les grues i ascensors, els gasos combustibles; passant per les instal·lacions tèrmiques en edificis, les instal·lacions elèctriques, frigorífiques i de protecció contra incendis; i fins camps com la metrologia, les ITV, els tallers de vehicles o la seguretat dels productes amb marcatge CE.

No només les instal·lacions, els equips, productes o vehicles d’aquests camps reglamentaris són objecte de vigilància i control, sinó també els agents de la seguretat implicats, ja siguin instal·ladors, empreses instal·ladores, projectistes, organismes de Control o usuaris de les instal·lacions. És per això que la Subdirecció de Seguretat Industrial és el gestor i responsable del Registre d’Agents de la Seguretat Industrial, conegut com a RASIC.

L’amplitud de les tasques és enorme i el personal de Seguretat Industrial, ja siguin del cos administratiu, tècnic o inspector, són personal molt especialitzat. Els recursos són escassos davant l’envergadura de tota la feina encomanada que tenen. D’aquí que sigui necessari el compromís de l’Administració per garantir més recursos i bones condicions laborals que facin possible que, dia a dia, es pugui implementar un model de seguretat industrial adequat al nostre país.

Cal fomentar la cultura de la seguretat industrial com a valor de país. Tan important són les accions inspectores i de control de les obligacions i requisits per garantir-ne la qualitat, com la gestió d’accions i programes per implementar accions de millores de la seguretat industrial dintre de les empreses, siguin grans, petites o autònoms.

Catalunya necessita una política de seguretat industrial forta i de qualitat. D’aquí la importància del paper de tots els professionals que fan possible aquesta tasca dins la Generalitat. Actualment, tenim companys molt competents i especialitzats dintre de tots els camps reglamentaris i cal dir-ho, és un orgull compartir la feina amb tots ells.

 Carme Parejo
Delegada de Prevenció de Riscos Laborals d’Empresa i Treball