Entrevista a Maria Rosa Comellas, delegada sindical al Deptartament de Drets Socials

On treballes?

Soc tècnica, adscrita a la Direcció General de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials. Fa molts anys que treballo a la Generalitat de Catalunya, en diferents departaments, i en l’àmbit de Benestar Social des de l’any 2000.

Quina feina desenvolupes?

És gratificant treballar a l’Administració pública, quan creus que la teva tasca ajuda a la millora i al benestar col·lectiu de la ciutadania. Sempre he pensat que els serveis públics no es poden privatitzar perquè llavors s’allunyen del que denominem justícia social.

La igualtat d’oportunitats i la no discriminació són valors que es treballen i s’han d’establir a les normes, reglaments i lleis perquè les persones amb menys recursos puguin gaudir d’una vida digna. He tingut l’oportunitat de treballar dins de la gestió de recursos socials, com a tècnica fent documents públics, fent seguiment d’establiments socials o fent tasques sobre la contractació pública de serveis.

Per què et vas afiliar a La Intersindical ?

Penso que una de les assignatures pendents dels diferents governs de la Generalitat, des de fa molts anys, és la Funció Pública. La Funció Pública gestiona els recursos humans de l’Administració pública. Però jo parlaré només del personal de la Generalitat de Catalunya.

Per part de l’Administració catalana en aquests darrers anys ha anat desocupant-se de la Funció Pública, del conjunt de persones que treballem pels interessos públics.

No hi ha hagut en els darrers 35 anys una veritable provisió i promoció professional de les persones treballadores de la Generalitat. Em vaig afiliar a La Intersindical, l’any 2019, per poder treballar en la defensa i la millora de les nostres condicions de treball.

Quines mancances laborals veus a la Generalitat ?

Conec companys que han estat tota la vida professional, pràcticament, al mateix lloc de treball, perquè no han tingut la possibilitat, dins de la mateixa categoria d’accedir a un lloc superior. I no parlem ja, d’accedir a una categoria diferent, que ha estat pràcticament impossible. I d’altres que, després d’un contracte d’interinatge, tampoc han pogut accedir a la funció pública, perquè durant anys i panys no hi havia convocatòries públiques d’accés, ni per a la promoció dels mateixos funcionaris i contractats laborals, ni per a l’accés dels interins a la Generalitat.

Ens hem trobat que, per la manca d’unes bones polítiques de gestió de recursos públics, el personal al servei de la Generalitat ha quedat mancat de possibilitats, i ha esdevingut un personal mancat de carrera professional i de promoció interna. I això fa deteriorar els mateixos serveis públics.

Doncs, a causa de la falta d’una bona gestió en recursos públics, com he dit, i concretament de la gestió en recursos humans s’ha vist com la Generalitat ha arribat a tenir entre un 30 i un 40 % de personal temporal. Són xifres escandaloses, que van provocar que, a corre cuita, i després de la Llei 20/2021, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, s’aprovés l’Oferta d’Ocupació d’Estabilització, el maig passat per reduir a un 8% la temporalitat. Insuficient, com hem vist des de La Intersindical, per assegurar l’estabilització del màxim de persones interines i laborals.