Resum del Decret Llei 12/2022 de 27 de setembre de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat, de foment de la promoció interna i d’agilització de la cobertura de llocs de treball amb persones funcionàries de carrera.

DECRET LLEI 12/2022, de 27 de setembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat, de foment de la promoció interna i d’agilització de la cobertura de llocs de treball amb persones funcionàries de carrera.

La publicació el 28 de setembre del Decret Llei 12/2022 complementa el desplegament de la normativa dels processos d’estabilització a l’hora que garanteix el dret a la promoció interna. Us fem un resum dels aspectes més importants:

  • Processos de promoció interna
    Paral·lelament al procés d’estabilització del concurs oposició tindran lloc convocatòries de promoció interna als grups A1, A2, C1 i C2 sent especials les convocatòries de l’A1 i del C1 perquè es podrà promocionar sense necessitat de canviar de lloc de treball.

Algunes de les característiques d’aquestes convocatòries són:

    • Reserva del 45% de les places en cadascun dels cossos, escales o especialitats convocades.
    • Realització de les proves en els mateixos termes que els processos de concurs oposició d’estabilització: proves tipus test i reducció dels temaris.

Els requisits de participació són estar en servei actiu o en alguna situació administrativa que comporti reserva del lloc de treball del cos immediatament inferior al qual es vol promocionar amb una antiguitat mínima de dos anys com a funcionaris de carrera i tenir la titulació establerta per a l’accés al cos corresponent. Com a excepció, en la promoció interna a C1 el requisit de titulació es pot convalidar amb una antiguitat de 10 anys de servei en el cos des del qual promocionen.

  • Borsa d’aspirants aprovats sense plaça (No aplicable als processos d’estabilització)
    S’afegeix una disposició addicional trentena al Decret Legislatiu 1/1997 per la qual es crea una borsa de treball de la qual formarà part tot aquell personal que hagi aprovat però no hagi obtingut plaça i podrà adquirir la condició de funcionari de carrera en adscripció provisional en agafar alguna vacant de l’oferta d’ocupació pública fins als tres anys després de la resolució de la convocatòria o de la resolució d’una convocatòria posterior del mateix cos, escala o especialitat.
  • Provisió de llocs de treball: concursos de trasllats
    Un cop finalitzats els processos d’estabilització s’haurà de procedir a l’adjudicació de destinacions definitives per als aspirants aprovats. En aquest sentit, es possibilita aquesta adjudicació en dues fases: una primera en la qual podran concursar les persones funcionàries de carrera d’abans del procés d’estabilització i una segona fase dedicada a la resta de personal concursant.
  • Modificació de la situació de Serveis Especials
    S’afegeix un nou supòsit que dona dret al passi a Serveis Especials, que és el nomenament com a personal d’alta direcció.

Al mateix temps es limita la durada de la reserva de plaça en situació de Serveis Especials:

    • 6 mesos en cas d’ocupar una plaça de lliure designació.
    • 4 anys per als llocs proveïts a través de concurs de mèrits.
  • Places de programes temporals que passen a places d’estructura
    Aquestes places no computaran a efectes de la taxa de reposició d’efectius segons estableix la Llei 22/2021 dels pressupostos generals de l’Estat per a 2022.
  • Règim de selecció i provisió dels llocs de treball sense singularitat funcional dels consorcis adscrits a la Generalitat.
    S’afegeix una disposició addicional trenta-unena al Decret Legislatiu 1/1997 per la qual s’estableix que els llocs de treball estructurals de caràcter laboral s’han de cobrir per personal pertanyent a les administracions consorciades. La cobertura dels llocs de treball es realitzarà per sistemes ordinaris i extraordinaris de selecció i provisió on només podrà participar personal amb vinculació fixa de les administracions consorciades.