Mundial de Qatar: La vulneració dels drets laborals, de les dones i les persones LGTBiQ+

treballadors migrants treballanta Qtar
treballadors migrants treballanta Qtar - Credit : ILO/Apex Image - Alguns drets reservats (CC BY-NC-ND 2.0)

Davant la celebració del proper Mundial de Futbol a Qatar, des de la Intersindical denunciem:

  1. La celebració d’un dels principals esdeveniments esportius a escala global en una monarquia absolutista, on els drets humans són constantment trepitjats, que pretén fer-lo servir per legitimar-se internament i externa.
  2. La complicitat de la FIFA, així com de les federacions espanyola i francesa de futbol, amb la vulneració dels drets humans, tant a Europa com a Qatar. Demostren un cop més el seu màxim cinisme fent-los servir quan els hi convé per un rentat de cara, però no tenint cap escrúpol per contribuir a la seva vulneració quan hi ha diners pel mig.
  3. Que l’elecció de la seu del Mundial per part de la FIFA es va realitzar sota sospites de suborns i frau, tal com va denunciar el setmanari ‘France Football’. L’elecció de Qatar hauria estat una contrapartida al rescat del Paris Sant Germain per part de la monarquia qatarià. Per aquests fets la majoria dels membres de la FIFA estan actualment en causes obertes amb la justícia.
  4. La cruesa en la manca de respecte per la vida humana i, en particular, dels treballadors migrants, quan han estat fent servir com a mà d’obra per a la construcció de les infraestructures i equipaments per a la realització del mundial. Tal com denuncia The Guardian, hi ha mort almenys 6500 treballadors originaris, fonamentalment, de països asiàtics.
  5. La necessària complicitat amb aquestes morts de les empreses d’arreu del món, entre elles l’espanyola FCC, que han posat per davant els seus beneficis empresarials al mínim respecte pels drets laborals més elementals.

Per tot això, demanem el boicot total al Mundial de Qatar i expressem tot el nostre suport als moviments democratitzadors del país; progressistes, feministes, col·lectius LGTBIQ+, i molt especialment amb els treballadors i treballadores en un país on el sindicalisme està prohibit i perseguit.