Protegir els treballadors de l’onada de calor és fonamental per garantir la seguretat i la salut en el lloc de treball

La Intersindical tenim el deure de defensar els vostres drets i garantir que treballeu en un entorn segur i saludable. L’onada de calor no és només una incomoditat, sinó que pot tenir efectes negatius greus en la vostra salut, com l’estrès tèrmic, la deshidratació, la insolació i altres problemes relacionats.

El Periodico.cat va publicar el 12 de maig: “… A Catalunya el Departament de Treball va començar aquest mes de maig a enviar càpsules informatives a les empreses de sectors especialment exposats a l’estrès tèrmic, […] Fonts de Treball expliquen que les esmentades comunicacions s’aniran intensificant durant les pròximes setmanes i s’hi sumaran campanyes d’enviaments massius de cartes a empreses per part d’Inspecció de Treball, recordant-los les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos…”.

El Diari del Treball en la publicació digital del 15 de maig publicava: “… Les empreses hauran d’adaptar la feina en pics de temperatures elevades “inclosa la prohibició, la reducció o modificació de les hores de la jornada prevista” […]Els treballadors també poden denunciar a la Inspecció de Treball l’incompliment de les mesures amb sancions que segons la Llei sobre Infraccions i Sancions en l’Ordre Social (LISOS) poden arribar als 983.736 euros…”.

A continuació t’expliquem les modificacions introduïdes a la normativa per en les feines a l’aire lliure i en els llocs de treball que, per l’activitat que es desenvolupa, no poden ser en espais tancats aprofitant que el Govern central ha introduït canvis normatius per reforçat les mesures de protecció d’aquestes tasques.

Ens referim a la normativa publicada al BOE i que ja està en vigor, que és el Reial decret llei 4/2023, d’11 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents en matèria agrària i d’aigües en resposta a la sequera i a l’agreujament de les condicions del sector primari derivat del conflicte bèl·lic a Ucraïna i de les condicions climatològiques, així com de promoció de l’ús del transport públic col·lectiu terrestre per part dels joves i la prevenció de riscos laborals en episodis d’elevades temperatures

Aquesta normativa estableix modificacions que afecten el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball. Les modificacions introduïdes estan dirigides a tasques a l’aire lliure. En concret, la Disposició final primera dicta les modificacions següents:

Queda suprimit l’apartat 5 de l’annex III del RD 486/97. El text eliminat establia que “En els llocs de treball a l’aire lliure i en els locals de treball que, per l’activitat desenvolupada, no puguin quedar tancats, hauran de prendre’s mesures perquè els treballadors puguin protegir-se, en la mesura que sigui possible, de les inclemències del temps”.

S’afegeix una disposició addicional única al Reial decret sobre condicions ambientals en el treball a l’aire lliure, que cita el text que es recull a continuació:

  1. Quan es desenvolupin treballs a l’aire lliure i en els llocs de treball que, per l’activitat desenvolupada, no puguin quedar tancats, hauran de prendre’s mesures adequades per a la protecció de les persones treballadores enfront de qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos, incloent-hi temperatures extremes.
  2. Les mesures a les quals es refereix l’apartat anterior derivaran de l’avaluació de riscos laborals, que prendrà en consideració, a més dels fenòmens esmentats, les característiques de la tasca que es desenvolupi i les característiques personals o l’estat biològic conegut de la persona treballadora. En aplicació del que es preveu en aquesta disposició i en l’article 23 del Reial decret 1561/1995, de 21 de setembre, sobre jornades especials de treball, les mesures preventives inclouran la prohibició de desenvolupar determinades tasques durant les hores del dia en les quals concorrin fenòmens meteorològics adversos, en aquells casos en què no pugui garantir-se d’una altra manera la deguda protecció de la persona treballadora.
  3. En el supòsit en el qual s’emeti per l’Agència Estatal de Meteorologia o l’òrgan autonòmic corresponent en el cas de les comunitats autònomes que comptin amb aquest servei, un avís de fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o vermell, i les mesures preventives anteriors no garanteixin la protecció de les persones treballadores, resultarà obligatòria l’adaptació de les condicions de treball, inclosa la reducció o modificació de les hores de desenvolupament de la jornada prevista.
  4. Aquesta disposició addicional serà aplicable a tots els llocs de treball, inclosos els de l’article 1.2. És a dir, les situacions que no exclou ara la normativa que abans sí ho feia són:
    1. Els mitjans de transport utilitzats fora de l’empresa o centre de treball, així com als llocs de treball situats dins dels mitjans de transport
    2. Les obres de construcció temporals o mòbils
    3. Les indústries d’extracció
    4. Els vaixells de pesca
    5. Els camps de cultiu, boscos i altres terrenys que formin part d’una empresa o centre de treball agrícola o forestal però que estiguin situats fora de la zona edificada

En relació amb els avisos de nivell taronja i vermell a què al·ludeix l’apartat 3 d’aquesta disposició i d’acord amb la informació del Servei Meteorològic de Catalunya, aquests comunicats s’activaran en els casos de calor i en què es doni la casuística següent:

  • Alerta taronja: s’activarà quan la temperatura màxima prevista superi la temperatura màxima dels mesos d’estiu d’anys anteriors.
  • Alerta vermella: s’activarà l’avís quan la temperatura màxima prevista pugui superar dos graus la temperatura màxima dels mesos d’estiu d’anys anteriors.

La Salut laboral és un compromís i una prioritat per La Intersindical.